субота, 17 вересня 2022 р.

9 клас. Лабораторне дослідження №1. Властивості ферментів.

ВІДЕО 

Лабораторне дослідження № 1:

ТЕМА: Властивості ферментів.

МЕТА: ознайомитися з дією ферментів на перебіг біохімічних реакцій.

ОБЛАДНАННЯ: невеликі кубики сирої та вареної картоплі, пробірки (тарілка), гідроген пероксид, який має кімнатну температуру, гідроген пероксид із холодильника.

Хід роботи:

1. Клітини картоплі містять фермент пероксидази. При контакті гідроген пероксиду з ферментом картоплі проходить розклад гідроген пероксиду на Н2О та О2. Кисень виділяється у вигляді пухирців газу.

2. Візьміть три пробірки й помістіть у них невеликі кубики картоплі. У перші дві помістіть кубики сирої картоплі, а в третю – вареної.

3. Залийте першу пробірку розчином гідроген пероксиду, який перед цим був у холодильнику.

4. Спостерігайте, чи виділяються пухирці газу. Відмітьте інтенсивність їх виділення.

5. Залийте другу і третю пробірку розчином гідроген пероксиду, який має кімнатну температуру. 

6. Спостерігайте, чи виділяються пухирці газу. Відмітьте інтенсивність їх виділення.

7. Результати досліду зробіть у вигляді таблиці:

 

 

ВЛАСТИВОСТІ ФЕРМЕНТІВ НА ПРИКЛАДІ ФЕРМЕНТУ ПЕРОКСИДАЗИ

Вміст пробірки

Що добавили

Що спостерігали

1

 

 

 

2

 

 

 

3

 

 

 

 

 

Для формування висновку треба надати відповіді:

1.      Що таке фермент?

2.      Яка роль ферментів у клітинах живих організмів?

3.       Як температура впливає на роботу ферментів?

4.      Що може перешкодити роботі ферментів?

 

ВИСНОВОК:____________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Виконав учень (учениця)  9 - ____ класу       _____________________    (Прізвище ім’я)