Лабораторне дослідження № 1:
ТЕМА:
Властивості ферментів.
МЕТА: ознайомитися з
дією ферментів на перебіг біохімічних реакцій.
ОБЛАДНАННЯ: невеликі кубики сирої та
вареної картоплі, пробірки (тарілка), гідроген пероксид, який має кімнатну
температуру, гідроген пероксид із холодильника.
Хід
роботи:
1. Клітини
картоплі містять фермент пероксидази. При контакті гідроген пероксиду з
ферментом картоплі проходить розклад гідроген пероксиду на Н2О та О2.
Кисень виділяється у вигляді пухирців газу.
2.
Візьміть три пробірки й помістіть у них невеликі кубики картоплі. У перші дві
помістіть кубики сирої картоплі, а в третю – вареної.
3.
Залийте першу пробірку розчином гідроген пероксиду, який перед цим був у
холодильнику.
4.
Спостерігайте, чи виділяються пухирці газу. Відмітьте інтенсивність їх
виділення.
5. Залийте другу і третю пробірку розчином гідроген пероксиду, який має кімнатну температуру.
6.
Спостерігайте, чи виділяються пухирці газу. Відмітьте інтенсивність їх
виділення.
7.
Результати досліду зробіть у вигляді таблиці:
ВЛАСТИВОСТІ
ФЕРМЕНТІВ НА ПРИКЛАДІ ФЕРМЕНТУ ПЕРОКСИДАЗИ |
|||
№ |
Вміст пробірки |
Що добавили |
Що спостерігали |
1 |
|
|
|
2 |
|
|
|
3 |
|
|
|
Для формування висновку треба надати відповіді:
1.
Що
таке фермент?
2.
Яка
роль ферментів у клітинах живих організмів?
3.
Як
температура впливає на роботу ферментів?
4.
Що може перешкодити роботі ферментів?
ВИСНОВОК:____________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Виконав учень (учениця) 9 - ____
класу _____________________ (Прізвище ім’я)